Babyuitzetlijst - Nodig of Overbodig | Lieve Giraf (Blog 23-10-2021)

De Babyuitzetlijst – nodig of overbodig.

Toen ik zwanger was van onze eerste spitte ik alle babyuitzetlijsten door die ik maar kon vinden. Met als resultaat; de lijst werd langer en langer. Ik heb het geluk met 3 zussen die allemaal al vóór mij kinderen hadden gekregen en van hen ontving ik de beste tips.
Maar ik kan me ook voorstellen dat dit bij jou niet zo is en dat jij ook door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is deze blog zeker de moeite waard om te lezen. Ik heb de lijst van 24baby overgenomen en noem bij de meeste producten of ze nodig of overbodig zijn en waarom? 
Een kleine kanttekening; alles wat ik noem, schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. 

Veel leesplezier!

Ik neem als uitgangspunt de uitzetlijst van 24baby. Dit is de lijst die ik bij onze 2e dochter heb gebruikt, puur voor de zekerheid om te checken of ik alle spullen nog in huis had. De lijsten van grote winkels zoals Prénatal, Baby Park of Baby-Dump zijn heel erg gericht op de spullen die zij zelf gebruiken. Uiteraard vind je in mijn lijst ook spullen die ik verkoop, maar dat is omdat ik dat hele fijne producten vind!

Babykleding
6 rompertjes
Mijn voorkeur gaat uit naar overslagrompertjes en rompertjes van de HEMA. Deze stof is heel fijn en de rompertjes rekken goed mee. De rompers in mijn webshop zijn ook heel fijn en zacht en kunnen worden voorzien van naam. 
6 shirts of jurkjes 
6 broekjes of maillots/leggings
4 paar sokjes
De sokjes van de Kruidvat blijven het beste zitten en koop maar 2 paar extra, want je raakt ze kwijt!
Jasje of vestje
Beval je in het ziekenhuis, dan is een (wollen) vestje of jasje heel fijn. Een dikke winterjas zou ik afraden. Stop je kleintje lekker onder een wollen dekentje.
2 katoenen mutsjes
In het begin dragen sommige baby's nog 2 mutsjes over elkaar wanneer ze hun warmte niet goed vast kunnen houden. 2 mutsjes is dan misschien wat weinig.

Weet je al van tevoren of je kleintje heel groot of heel klein is bij de geboorte, dan kun je de maat hierop aanpassen. Ik adviseer om maar een paar setjes maat 50 te kopen en wat meer in maat 56. De maat van de kleertjes komen overeen met de lengte van je kindje. Neem in je vluchttas dus een setje maat 50 en een setje maat 56 mee. Een setje bestaat dan uit een romper, mutsje, broekje/maillot, shirt/jurk, sokjes en een jasje/vestje.

Verschonen
2 pakken newborn luiers (of wasbare luiers)
Meld je aan voor gratis babyboxen, hier zitten vaak ook al luiers in!
Billendoekjes
Het is handig om meteen veel in te slaan, dan heb je vaak inkoopvoordeel. Nodig heb je ze toch wel! Wij gebruiken de Etos billendoekjes Sensitive. Geen parfum, dus veel minder irritatie.
Luierzalf
Wij zijn groot fan van Naïf billencreme en de Naïf Nurturing Cream. Irriteert niet en werkt direct!
Aankleedkussen
Neem er 2. Één voor boven op de commode en eentje voor beneden op de (keuken)tafel. Vooral in de kraamweek heel erg handig.
2 hoezen voor aankleedkussen
Bij 2 aankleedkussens zou ik er 4 nemen.
Commode
Luieremmer
Hier zijn de meningen wat over verdeeld. Ik vond het overbodig. Wij hadden een kleine prullenbak op de overloop die wij iedere ochtend leegten in de grote container. Een grote luieremmer kan best prijzig zijn en een ander nadeel (of voor jou een voordeel?) is dat er veel in kan en je deze dus niet snel leegt. Er ontstaan dan toch wel eens nare geurtjes…

Het komt later nog ter sprake, maar ik wil hier de hydrofiele doeken ook nog graag aan toe voegen. Om te voorkomen dat je steeds de aankleedkussenhoes moet verschonen kun je een hydrofiele doek onder je kindje leggen.
En een andere tip; voordat je de luier van je kindje losmaakt, leg er altijd alvast de schone luier onder. Gebeurt er toch een ongelukje, dan hoef je alleen de luier maar weg te gooien en niet álles te verschonen.

Verzorging
Vitamine D en K
Vitamine K is voor wanneer je alleen borstvoeding geeft, dit zit al in flesvoeding.
2 digitale thermometers

Eentje voor op het kamertje en één voor onderweg/huiskamer.
Babyolie
Om lekker te masseren, of wanneer je kindje veel last van berg heeft. Dit zijn kleine schilfertjes op het hoofd. Wanneer je dit lekker inmasseert met olie, dan kam je het er later zo weer uit. De babyolie van Naïf is heel fijn en ruikt heerlijk!
Babyborstel of kammetje
Niet per sé nodig in de kraamweek, maar wel heel leuk om als kraamcadeau te vragen. Op mijn website zijn ze te personaliseren

Nagelvijl
Dus geen nagelschaar! Nog beter is om zelf de nageltjes er af te bijten.
Fopspeen Op mijn website staan héle leuke!
Zonnebrand
Je kindje mag naar buiten als het zichzelf goed op temperatuur kan houden. Dat is gemiddeld na een week. Het is niet per sé nodig om dit weken van tevoren al in huis te hebben, maar uiteindelijk heb je het toch nodig.
16 Hydrofiele doeken
Wanneer je geen wasverzachter gebruikt en ze niet in de droger doet, blijven ze het meeste vocht opnemen. 16 doeken lijkt veel, maar als jouw kindje veel spuugt of enorm van spuitluiers houdt, dan is dit echt niet overbodig. Daarnaast zijn ze ook ideaal voor op het aankleedkussen, onder het hoofdje in de wieg, wandelwagen of box en als kruikzak.
Spuugdoekjes
Tip van mij: gebruik kleine hydrofiele doeken. Deze nemen net iets meer vocht op en zijn iets groter dan spuugdoekjes.

In bad
Babybad en/of Tummy tub
Wij gebruikten beiden. Het babybadje op standaard is gewoon heel handig. Daarnaast gebruikte ik de Tummy tub (grote emmer) wanneer ik alleen was met onze dochter. Deze zette ik dan gewoon op de keukentafel.
Babybadolie of zeepvrije wasgel 
Een klein drupje is genoeg, want glibberig!! De Milky Badolie van Naïf is heel fijn!
6 hydrofiele washandjes
Deze hebben wij niet veel gebruikt. Dus 6 is echt meer dan genoeg. Ze zijn wel handig voor kleine baby jongentjes die tijdens het verschonen graag plassen.
2 Badcapes
De badcapes/babyhanddoeken van Palais de l’eau zijn heel fijn, omdat je deze vóór het badderen om je nek doet. XL-hydrofielen zijn ook fijn voor het afdrogen. Hier zou ik ook zeker wat van aanschaffen!
Badthermometer
Door sommigen gezien als overbodig, maar voor ons echt nodig. Wij hadden het badje altijd graag op (precies) de juiste temperatuur.

Voor het slapen
Wiegje of ledikant
Slaapt je kindje bij jullie op de kamer? Kijk dan eens naar een co-sleeper. Dit is zo enorm fijn als je kindje onrustig slaapt of wanneer je borstvoeding geeft. Je hebt je kindje heerlijk dicht bij je
Matras
2 Moltons
Dit is ter bescherming voor je matras. Gebruik je een moltonhoeslaken, zorg dat deze ademend is. Je kunt ook kiezen voor een molton onderlegger, maar leg deze altijd alleen onder de billen van je kindje en nooit onder het hoofd.
3 Hoeslakens
Als je een hydrofiel gebruikt onder het hoofdje, hoef je het hoeslakentje niet zo vaak te verschonen. Vraag eventueel aan je kraamverzorg(st)er.
3 bovenlakentjes 
2 Dekentjes van katoen of wol
2 slaapzakjes
Heel handig vond ik een inbakerslaapzak (van bijvoorbeeld Puckababy). Dit geeft je kindje een geborgen gevoel waardoor het rustiger slaapt. Inbakeren kan ook in bijvoorbeeld een hydrofiele doek.
2 naadloze metalen kruiken.
Deze moet je in huis hebben. Je kindje kan zichzelf in het begin niet zelf op temperatuur houden, dus kruiken heb je nodig. Een kruikzak vind ik persoonlijk overbodig. Je kan de kruik prima in een hydrofiel wikkelen. Je kraamverzorg(st)er kan je dit uitleggen.
Nachtlampje
Voor de allerkleinsten naar mijn mening overbodig. Zij moeten juist leren wat het verschil tussen dag en nacht is. Een donkere kamer is dan handiger om hun slaapritme zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.
Reiswiegje of campingbedje
Kun je altijd later nog aanschaffen, of vragen als kraamcadeau…?

Borstvoeding
2 voedingsbh’s
Ik zou er meer aanschaffen, een ongelukje is snel gebeurd. Daarnaast zou ik zeker strakke sportbh’s aanschaffen. Na de bevalling draag je deze vooral ’s nachts heel graag!
Zoogcompressen
Voor in je bh, deze heb je echt nodig wanneer je borstvoeding geeft.
Borstkolf
Moedermelkbewaarzakjes
Tepelzalf
Zeker aanschaffen, je kunt het altijd nog gebruiken als lippenbalsem ;)
Voedingskussen
Schaf deze al in je 2e of 3e trimester aan, omdat het ook een heel fijn kussen is om in/op te slapen met een dikke buik.

Tip! En hier wil ik nog aan toevoegen; een wat grotere hydrofiele doek voor wanneer je in een openbare ruimte borstvoeding geeft en graag wat afscherming wil. Zorg er wel voor dat je kindje genoeg lucht krijgt uiteraard.

Voor flesvoeding
Flesvoeding
Poedermelk moet in Nederland aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het maakt dus niet uit welk merk je koopt, het heeft allemaal dezelfde juiste ingrediënten!
2 flessen en 4 spenen
Bij onze eerste dochter hebben we een aantal merken geprobeerd, maar ze voldeden niet allemaal aan haar eisen ;). Uiteindelijk vonden wij de flessen van dr. brown's het fijnst. Je kunt een starterspakket aanschaffen, daar zit meteen voldoende in om mee te starten.
Flessenwarmer
Deze hebben wij nooit gebruikt. Duurt naar mijn mening te lang en er zijn fijnere alternatieven (Zie hieronder).
Flessenborstel
Melkpoedertoren of doseerbus
Bijvoorbeeld de doseerbus van philley (makkelijk voor onderweg)

Tip: een waterkoker die op 40 graden kan koken. Wanneer je het water hier in ‘kookt’ en daarna aan het poeder toevoegt, is het precies op lichaamstemperatuur. Je kunt natuurlijk ook altijd het water opwarmen in de magnetron, je krijgt daar vanzelf handigheid in (hoe warm en hoe lang). Gebruik geen warm water uit de kraan! Als we op pad gingen zorgde ik altijd dat ik heet water in een thermosflesje en een koud flesje water bij me had. Dit kun je tot op de juist temperatuur mengen (even voelen op je pols).

Voor onderweg
Een autostoel
Maxi-cosy of een ander merk
Kinderwagen
Luiertas
Koop een tas die van zichzelf al niet te zwaar is, want je neemt echt altijd veel spullen mee. Tegenwoordig heb je ook luier-rugtassen. Deze zijn ook ideaal!
Verschoonmatje
deze zit vaak standaard in een luiertas.
Draagzak of draagdoek
Geweldig voor ouders en kind!

Tip! Graag voeg ik hier nog de autospiegel aan toe. Als jonge ouder is het vaak spannend om je kindje voor het eerst mee te nemen in de auto. Omdat je kindje achterstevoren in de auto zit kun jij zijn of haar gezichtje niet zien. Met zo’n spiegel dus wel! Ook kun je op mijn website terecht voor een babyspiegel en speeltje in één. Leuk en praktisch! En verder raad ik een speenkoord aan wanneer je kindje speent. Natuurlijk nog niet direct nodig, maar wel leuk om als kraamcadeau te vragen.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen na het lezen van deze blog, laat het me zeker weten!

Bedankt voor het lezen!

Met lieve groet,

Gea
Lieve Giraf

© 2021 - 2024 Lieve Giraf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel