Het bad- en doucheritueel | Lieve Giraf (blog 21-11-2021)

Ik kreeg onlangs de vraag van een vriendin of ik tips had voor het badritueel en of ik daar een blog over kon schrijven. Dat vond ik een heel goed idee! Want ondanks dat mijn man en ik elkaar op de zwemvereniging hebben ontmoet, moesten onze dochters heel erg wennen aan het fenomeen ‘water’. Wij hebben daarom ook alles uit de kast getrokken om het bad- en doucheritueel voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken.

Baby’s

Babybadje

Als je baby net geboren is dan leert de kraamverzorg(st)er je hoe je jouw kleintje in bad doet. Babybadjes zijn in alle babyzaken verkrijgbaar en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt jouw zoon of dochter zo’n 2x per week in bad doen. Meer dan dat zou ik echt afraden, want het babyhuidje is nog teer en gevoelig. Gebruik daarom ook altijd producten speciaal voor baby’s waar geen rommel in zit zoals de producten van Naïf. Vindt je kindje het niet fijn in bad, dan zou je eens kunnen proberen om de voetjes tegen de rand van het badje te houden, zodat je kindje een soort houvast heeft. Een badje kan soms heel groots en onveilig aanvoelen voor je kindje.

Tummy tub of bademmer

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je kindje in de Tummy tub (of bademmer) te doen. De Tummy tub is een grote emmer met een brede rand. Aan de binnenkant kun je precies aflezen hoe vol je de emmer moet doen met water aan de hand van het gewicht van je kindje. Je kindje voelt zich vaak heel fijn in de Tummy tub. Het kan zijn armen en benen bewegen, maar voelt ook de randen. In combinatie met het warme water geeft het je kindje hetzelfde vertrouwde gevoel als de baarmoeder.

Douchehandschoen

Als je kindje in bad gaan echt niet fijn vindt, zou je ook de douchehandschoen kunnen proberen. Overigens ook heel geschikt voor kindjes die water wél fijn vinden. Onze dochters vonden het heel prettig. Lekker tegen papa of mama aanliggen en dat fijne warme water over hun rug! Ze ontspanden helemaal en vielen soms zelfs in slaap. De douchehandschoen is gemaakt van een zachte badstof. Wanneer deze nat wordt, blijft hij aan jouw arm plakken en dus verschuift jouw kindje ook niet wanneer je het op je arm hebt.

Badbloem

Wat ook heerlijk is voor je kindje is de Badbloem. De Badbloem is gemaakt in de vorm van een zachte bloem. Deze bloem kun je bijvoorbeeld in de gootsteen leggen of gewoon in het babybadje. Het zit/ligt heel lekker zacht voor je kindje. Het vormt zich om je kindje heen en geeft een vertrouwd gevoel. De bloem is al vanaf de geboorte te gebruiken.

Badring

Wanneer je kindje (bijna) zelfstandig kan zitten, kun je een badring aanschaffen. Hier hebben wij ontzettend veel plezier van gehad. Je kindje zit rechtop in een zitje. Op de rand van een badring zitten vaak gekleurde knoppen of dieren waar je kindje tijdens het douchen of badderen mee kan spelen. De badring heeft aan de onderkant zuignappen, waarmee je het veilig kunt bevestigen in een groot bad of in de douche. Een badring is ideaal als je bijvoorbeeld alleen met je kindje bent of weinig tijd hebt voor een uitgebreid badritueel.

Dreumes, peuter en kleuter

Badspeelgoed

Maak het bad- of doucheritueel gezellig en leuk. Er is ontzettend veel leuk speelgoed beschikbaar voor in bad. Bijvoorbeeld leuke baddieren. De badspeeltjes van Tikiri bijvoorbeeld hebben geen gaatje, waardoor er geen schimmel kan ontstaan (wat vaak bij badeendjes het geval is). Deze badspeeltjes hebben ook een klein belletje, waardoor dit extra leuk is voor de allerkleinsten.
Wat ook altijd een succes is, zijn bakjes. Vooral als er in die bakjes gaten zitten, zodat je ze als kleine gietertjes kunt gebruiken. Een leuk voorbeeld zijn de bakjes van de stapeltoren van Mushie. En niet te vergeten; een gieter! Deze zijn ook ideaal om op een speelse manier de haren van je kleintje te wassen.
Badschuim of een bruisbal is ook altijd een groot succes bij ons. Het leidt af van het ‘in bad zitten’ en het zorgt voor eindeloos veel plezier. Voor de oudere kindjes zijn er ook badkrijtjes verkrijgbaar. Ze kunnen gezellig de hele badkamer eronder kliederen en je wast het er vervolgens zo weer af!

 

Haren wassen

Veel kinderen vinden haren wassen écht niet leuk. Ook bij ons is dit nog elke keer een uitdaging. Onze dochters zijn 2 en 4 en ik heb alles uit de kast getrokken om het haren wassen leuker te maken. Ik heb als eerste een badspoeler geprobeerd. Dit is een soort gieter met een rubberen rand die je op het hoofdje van je kindje zet. Het water glijdt over het haar naar beneden, zodat je kindje geen water in de ogen krijgt. Ik hoorde hier goede verhalen over, maar helaas, bij onze dochters werkte het niet.
Ik heb toen badspeelgoed van foam aangeschaft. Deze figuren blijven plakken op een vochtige wand. Ik laat mijn dochters de figuren zelf op de wand plakken (zo hoog mogelijk) en bij het haren wassen laat ik ze vertellen wat ze zien. Ze kijken dus omhoog naar de figuren en zijn het hele haren wassen vergeten.

Op reis

Ga je op vakantie en is er op je vakantieadres geen bad beschikbaar, dan kun je voor de allerkleinsten heel goed de douchehandschoen of de badbloem meenemen. Wil je toch graag een badje mee, dan zijn er hele leuke alternatieven. Stokke heeft bijvoorbeeld een opvouwbaar bad. Deze klap je heel makkelijk in en dus heel geschikt om mee te nemen op vakantie. Ook ideaal als je geen groot bad hebt of een kleine badkamer. Wij namen vaak een opblaasbaar badje mee. Ook heel makkelijk als je bijvoorbeeld met het vliegtuig gaat.

Overige tips

Grote badhanddoek

Na het douchen is een zachte en grote badhanddoek heel fijn. Ook een extra grote hydrofiele doek zou prima kunnen functioneren als badhanddoek. De badhanddoek van Palais de l’eau is niet alleen fijn voor je kindje, maar ook voor jou. Je maakt de handdoek makkelijk vast om je nek zodat je je handen vrij hebt. Vervolgens wikkel je jouw kleintje heel handig in deze zachte doek met een capuchon voor het hoofdje.

Aankleden

Leg alvast alle kleren en handdoeken klaar vóór het badritueel. Leg van tevoren een aankleedkussen klaar in de badkamer. Zo blijft je kindje in een warme omgeving tijdens het aankleden. Is het aankleden niet het favoriete moment van je kindje, dan zou je je kindje ook eerst kunnen insmeren en masseren met babyolie, zodat het helemaal ontspant.

En de tip waarmee ik wil afsluiten is zingen! Altijd wanneer één van onze dochters het douchen, badderen, haren wassen of aankleden even niet meer leuk vindt, dan ga ik zingen. Ik zing een liedje die ze leuk vinden of ik vertel al zingend wat ik ga doen.

Ik hoop dat er voor jou een tip tussen zit die jou helpt om het badritueel te vergemakkelijken of nog leuker te maken!

Bedankt voor het lezen!

Met lieve groet,

Gea
Lieve Giraf

© 2021 - 2024 Lieve Giraf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel